Υπηρεσίες

Ατομική θεραπεία

Στην ατομική θεραπεία, αναστοχάζεται κανείς την πορεία της ζωής του, τις επιρροές του, τις επιλογές του, τον τρόπο που λειτουργεί και εκφράζει τον εαυτό του.

Σταδιακά χτίζεται μία σχέση μεταξύ του θεραπευτή και του θεραπευόμενου. Στο ασφαλές πλαίσιο αυτής της σχέσης και στον χρόνο που παίρνει για τον εαυτό του στην διάρκεια της συνεδρίας, ο άνθρωπος ενθαρρύνεται να δει πιο καθαρά και πιο βαθιά τον εαυτό του. Ακόμα πιο πέρα, περνάει από μία στάση “είμαι…” που συχνά τον περιορίζει σε μία στάση “γίνομαι…” που επιτρέπει την αλλαγή και την εξέλιξη που ευνοεί την ζωή. Ανακαλύπτει μέσα του πλευρές, ποιότητες, αξίες, όνειρα, κίνητρα και απελευθερώνεται από άκαμπτους φορεμένους ρόλους.

Μέσα από το βίωμα της σχέσης με τον θεραπευτή ο άνθρωπος μαθαίνει να ακούει και ο ίδιος τον εαυτό του με μεγαλύτερη επιθυμία να τον γνωρίσει, να τον εξερευνήσει… σαν μία καινούργια γη που περιμένει να εξερευνηθεί με σεβασμό και φροντίδα. Μαζί με τον θεραπευτή διερευνά εναλλακτικές για να επιλέξει πιο ελεύθερα πώς θέλει να ζήσει.

Η ατομική θεραπεία απευθύνεται σε ενήλικες και εφήβους (16-18 ετών).

Ομαδική θεραπεία

Στην ομαδική θεραπεία η συνεδρία γίνεται με μια σταθερή ομάδα ανθρώπων, στην οποία βέβαια το κάθε μέλος ολοκληρώνει τον θεραπευτικό του κύκλο στον δικό του χρόνο και στην οποία μπορούν να προστεθούν νέα μέλη.

Ο θεραπευτής συντονίζει την ομάδα, συνεχίζει να λειτουργεί σαν καθρέφτης, αλλά τον ρόλο αυτό τον παίζει και η ίδια η ομάδα. Λειτουργώντας σαν μία προσομοίωση των κοινωνικών συστημάτων στα οποία ανήκει στη ζωή του, δίνει την ευκαιρία στο κάθε μέλος να παρατηρήσει πώς λειτουργεί, πώς αλληλεπιδρά, πώς εκφράζει τον εαυτό του μέσα σε ένα σύνολο.

Στο “εδώ και τώρα” της ομάδας μπορεί κανείς πολύ πιο εύκολα να αναγνωρίσει τις διάφορες πλευρές του, να συνδέσει το πώς αισθάνεται με το πώς δρα και να δοκιμάσει νέους τρόπους επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης. Μαθαίνει να βλέπει τα πράγματα από νέες οπτικές, διευρύνοντας το πεδίο του, κάνοντας περισσότερο χώρο τόσο στον εαυτό του όσο και στους άλλους.

Η ομαδική θεραπεία απευθύνεται σε ενήλικες και σε εφήβους (16-18 ετών).

Θεραπεία ζεύγους

“Το ζευγάρι, ο εύθραυστος δεσμός”, έδωσε τίτλο σε ένα από τα βιβλία του ο A. Napier.

Η ένωσή μας με έναν άνθρωπο είναι η πιο συχνή υπόσχεση ευτυχίας και ταυτόχρονα η συνθήκη που πάρα πολλοί άνθρωποι θεωρούν αιτία της δυστυχίας τους. Η σχέση δίνει νόημα αλλά μπορεί και να το πάρει. Έχει τόση δύναμη και συχνά ο άνθρωπος στέκεται μπροστά της παραδομένος και εγκλωβισμένος στα δυσλειτουργικά μοντέλα που έχει μάθει κατά το παρελθόν.

Τα θετικά συναισθήματα που υπήρχαν κάποτε δίνουν την θέση τους στην αμφιβολία, την πικρία, την απογοήτευση, την θλίψη και την μοναξιά. Αυτά τα συναισθήματα συσσωρεύονται και συνήθως κανείς τα εκφράζει με επίκριση και κατηγορίες ή με το να κλείνεται στον εαυτό του και να απομακρύνεται. Το ζευγάρι μπαίνει σε έναν φαύλο κύκλο αλληλεπίδρασης από τον οποίο είναι δύσκολο να βγει. Η επικοινωνία και η σωματική επαφή σταδιακά περιορίζονται όλο και περισσότερο. Πολλές φορές το ζευγάρι είναι μπροστά στην απόφαση για το αν θα διακόψει την σχέση.

Η θεραπεία ζεύγους δίνει το πλαίσιο για να μπορέσουν οι δύο σύντροφοι να επεξεργαστούν όλα αυτά, βγαίνοντας από τον φαύλο κύκλο, ώστε να επιτύχουν μια πραγματική επικοινωνία. Ένας κύκλος θεραπείας ζεύγους συνήθως κυμαίνεται από 6 έως 12 συνεδρίες. Στην διάρκειά του οι δύο σύντροφοι μαθαίνουν να αναγνωρίζουν και να εκφράζουν βαθύτερα και πιο αυθεντικά συναισθήματα, να περνούν από την αμυντική και επιθετική στάση στην ανάληψη ευθύνης για το πώς συμμετέχουν στον φαύλο κύκλο. Ο κάθε σύντροφος ενθαρρύνεται να μιλήσει για τα όνειρα και τις επιθυμίες του και να ακούσει τον άλλον, ώστε να έρθουν πάλι κοντά, να νιώσουν πάλι τρυφερότητα και ασφάλεια και να βρουν νόημα στην σχέση τους.

Οικογενειακή θεραπεία

Στην συστημική προσέγγιση η οικογένεια αποτελεί το πρώτο και βασικότερο σύστημα μέσα στο οποίο πλάθονται οι άνθρωποι. Στην οικογενειακή θεραπεία, ο θεραπευτής δεν βλέπει τα άτομα σαν μονάδες αλλά σαν μέλη του συγκεκριμένου συστήματος, τα οποία αλληλοεπηρεάζονται.

Βασική αξία είναι ότι οι δυσκολίες δεν προκύπτουν από τα άτομα αλλά από τις σχέσεις. Έτσι, το σύμπτωμα ενός μέλους της οικογένειας μπορεί να γίνει κατανοητό μόνο παρατηρώντας τις αλληλεπιδράσεις όλων των μελών και μέσα από την αλλαγή αυτών των αλληλεπιδράσεων μπορεί το σύμπτωμα να θεραπευτεί. Κάθε σύμπτωμα έχει κάποιο νόημα και κάποια λειτουργία για το σύστημα.

Οι συναντήσεις γίνονται μεταξύ του θεραπευτή και ολόκληρης της οικογένειας. Διερευνώνται οι ρόλοι που έχουν υιοθετηθεί από τα μέλη, οι οποίοι περιορίζουν την ελευθερία και την αυθεντικότητά τους. Κατά την διάρκεια της θεραπείας τα μέλη της οικογένειας ενθαρρύνονται να εκφράσουν βαθύτερα συναισθήματα και επιθυμίες, να ακούσουν τους άλλους με ενσυναίσθηση και να αναγνωρίσουν τα όρια μεταξύ του εαυτού τους και των άλλων. Σταδιακά διαμορφώνουν νέους τρόπους αλληλεπίδρασης που δημιουργούν περισσότερη ασφάλεια, χαρά και λιγότερο πόνο.

Θέματα που φέρνουν τις οικογένειες για θεραπεία ενδεικτικά είναι: κρίση στη σχέση κάποιων μελών, έντονες ή ανεπίλυτες συγκρούσεις, συναισθηματικές δυσκολίες ενός μέλους, απώλεια και πένθος, προβλήματα συμπεριφοράς του παιδιού, δυσκολίες προσαρμογής στο σχολικό πλαίσιο ή σε δίκτυα συνομηλίκων, εθισμοί κ.α.

Οι οικογενειακές συναντήσεις συχνά συνδυάζονται με συναντήσεις ενδυνάμωσης γονεϊκού ρόλου.

Πιστεύω πως το μεγαλύτερο δώρο που μπορώ να σκεφτώ ότι έχω από οποιονδήποτε είναι να με βλέπει, να με ακούει, να με κατανοεί και να με αγγίζει. Το μέγιστο δώρο που μπορώ να δώσω είναι να βλέπω, να ακούω, να κατανοώ και να αγγίζω τον άλλον άνθρωπο.

-Virginia Satir-

Επαγγελματικός προσανατολισμός

Στην μακρόχρονη συνεργασία μας με την κ. Μαλβίνα Τσουνάκη MS. Κλινική ψυχολόγο, οικογενειακή θεραπεύτρια παρατηρούμε διαρκώς ότι το να είναι κανείς σε ένα επάγγελμα που του αρέσει και του ταιριάζει είναι συστατικό της επιτυχίας, αλλά και μιας ζωής με περισσότερη χαρά και νόημα. Προκειμένου να πάρει ο ενδιαφερόμενος μία όσο το δυνατόν περισσότερο συνειδητή επαγγελματική επιλογή, χορηγούμε ένα συνθετικό τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού, το οποίο διερευνά :

• Τις ικανότητες

• Τα ενδιαφέροντα

• Τα κίνητρα για εργασία

• Την στάση ζωής, τις αξίες & τις πεποιθήσεις

• Την εικόνα του εαυτού

• Τις κοινωνικές δεξιότητες και την συναισθηματική νοημοσύνη

Εστιάζοντας στις ιδιαίτερες δυνατότητές του ανθρώπου, σε ό,τι τον κινητοποιεί και συμβάλλει στη θετική εικόνα του εαυτού του, καταλήγουμε σε μία σύνθεση των ευρημάτων. Στην συνάντηση της παρουσίασης αυτών έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τον ενδιαφερόμενο εξατομικευμένες προτάσεις για την επιλογή επαγγέλματος.

Η υπηρεσία αυτή προσφέρεται τόσο σε εφήβους όσο και ενήλικες -με διαφορετικό υλικό αξιολόγησης- που θέλουν να κάνουν μια στροφή στην εργασιακή τους κατεύθυνση.