Οικογενειακή Θεραπεία

Πιστεύω πως το μεγαλύτερο δώρο που μπορώ να σκεφτώ ότι έχω από οποιονδήποτε είναι να με βλέπει, να με ακούει, να με κατανοεί και να με αγγίζει. Το μέγιστο δώρο που μπορώ να δώσω είναι να βλέπω, να ακούω, να κατανοώ και να αγγίζω τον άλλον άνθρωπο.

-Virginia Satir-

H οικογένεια αποτελεί το πρώτο και βασικότερο σύστημα μέσα στο οποίο πλάθονται οι άνθρωποι. Στην οικογενειακή θεραπεία, ο θεραπευτής δεν βλέπει τα άτομα σαν μονάδες αλλά σαν μέλη του συγκεκριμένου συστήματος, τα οποία αλληλοεπηρεάζονται και συνδημιουργούν μια δυναμική.

Βασική αξία είναι ότι οι δυσκολίες δεν προκύπτουν από τα άτομα αλλά από τις σχέσεις. Έτσι, το σύμπτωμα ενός μέλους της οικογένειας μπορεί να γίνει κατανοητό μόνο παρατηρώντας τις αλληλεπιδράσεις όλων των μελών και μέσα από την αλλαγή αυτών των αλληλεπιδράσεων μπορούν τα συμπτώματα να απαλυνθούν.

Οι συναντήσεις γίνονται μεταξύ του θεραπευτή και ολόκληρης της οικογένειας. Διερευνώνται οι ρόλοι που έχουν υιοθετηθεί από τα μέλη, οι οποίοι περιορίζουν την ελευθερία και την αυθεντικότητά τους. Κατά την διάρκεια της θεραπείας τα μέλη της οικογένειας ενθαρρύνονται να εκφράσουν βαθύτερα συναισθήματα και επιθυμίες, να ακούσουν τους άλλους και να αναγνωρίσουν τα όρια μεταξύ του εαυτού τους και των άλλων. Σταδιακά διαμορφώνουν νέους τρόπους αλληλεπίδρασης που δημιουργούν περισσότερη ασφάλεια και λιγότερο πόνο.

Θέματα που φέρνουν τις οικογένειες για θεραπεία ενδεικτικά είναι: κρίση στη σχέση κάποιων μελών, έντονες ή ανεπίλυτες συγκρούσεις, συναισθηματικές δυσκολίες ενός μέλους, απώλεια και πένθος, προβλήματα συμπεριφοράς του παιδιού, δυσκολίες προσαρμογής στο σχολικό πλαίσιο ή σε δίκτυα συνομηλίκων, εθισμοί κ.α.

Οι οικογενειακές συναντήσεις συχνά συνδυάζονται με συναντήσεις ενδυνάμωσης γονεϊκού ρόλου.